Nieuws/Buitenland
912843
Buitenland

Val Srebrenica in beeld gebracht in Potocari

In het voormalige Dutchbat-hoofdkwartier in Portocari komt een multimediale tentoonstelling over de val van Srebrenica en de genocideprocessen voor het Joegoslavië-Tribunaal. Het Srebrenica Documentation Center wordt op 21 september geopend. Dat heeft de organisator, persbureau SENSE, dinsdag laten weten aan het ANP.

Videopresentaties laten de negen processen zien die het VN-hof in Den Haag over de volkenmoord in Bosnië heeft gevoerd. Bezoekers kunnen getuigenissen zien en horen van onder meer overlevenden van massa-executies en nabestaanden. De tentoonstelling op een oppervlakte van 350 vierkante meter is mede gefinancierd door de Nederlandse ambassade in Sarajevo. De tentoonstelling is een eerste stap in de renovatie van de voormalige accufabriek waar de Nederlandse blauwhelmen in de Bosnische moslimenclave hun hoofdkwartier hadden.

Het Bosnisch-Servische leger veroverde Srebrenica op 11 juli 1995. De Nederlandse VN-militairen konden de dood van zeker 7000 moslimmannen en -jongens niet voorkomen.