Nieuws/Binnenland
912845
Binnenland

'Noors gevangenenplan nog niet goedgekeurd'

Het onderbrengen van Noorse criminelen in Nederlandse gevangenissen is nog geen gelopen race. Het parlement in Oslo zal zich eerst over de Noors-Nederlandse plannen moeten uitspreken voordat er gedetineerden kunnen worden overgebracht naar ons land.

De Noorse regering hoopt voor Kerstmis een uitgewerkt plan te kunnen voorleggen aan de volksvertegenwoordiging, zei minister van Justitie Anders Anundsen tegen Noorse media. „Ik hoop dat het redelijk snel verloopt en dat we dit in de loop van de eerste helft van volgend jaar op poten hebben”, aldus de bewindsman van de rechtse Fremskrittspartiet.

„Het gaat eerst en vooral om gevangenen met lange straffen en dat kunnen gevangenen met een buitenlandse nationaliteit zijn die een uitwijzing aan hun broek hebben en die later rechtstreeks het land worden uitgezet”, aldus Anundsen.

Tot onrust bij families van gedetineerden hebben de plannen nog niet geleid omdat het voornamelijk zou gaan om buitenlandse gevangenen, stelde een NTB-journaliste dinsdag in gesprek met het ANP. Of het parlement instemt met de plannen, die volgens de minister nog verder uitgewerkt moeten worden, is nog afwachten. Noorwegen heeft een rechts-conservatieve minderheidsregering. Veel hangt volgens persbureau NTB af van de sociaal-democratische Arbeiderpartiet.

Maandag kondigde staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie aan dat honderden Noorse criminelen in Nederlandse gevangenissen hun straf gaan uitzitten. Er komen geen gevangenen met „een vluchtrisico of maatschappelijk risico” waar de gevangenissen niet op gebouwd zijn. De Noren zullen bovendien niet naar buiten gaan, voor verlof of na vrijlating, benadrukte het ministerie. Zodra ze worden voorbereid op een terugkeer in de samenleving, moeten de gevangenen terug naar Noorwegen. In de gevangenissen gelden Noorse regels en er komt een Noorse directeur.