Nieuws/Binnenland
912846
Binnenland

'In elke gemeente een kledingbank'

De onlangs opgerichte Vereniging Kledingbanken in Nederland wil een landelijk dekkend netwerk van kledingbanken. Elke gemeente zou zo'n inzamelpunt van gebruikt textiel moeten hebben. Kerken, buurthuizen of sportverenigingen zijn hiervoor mooie locaties. Maar dan moeten de gemeenten dit wel toestaan, vindt de vereniging. En daar wringt de schoen.

Nederland telt zo'n 50 kledingbanken. Mensen die van hun oude kleding af willen, kunnen het textiel daar kwijt. De kledingbank stelt het vervolgens beschikbaar aan mensen die onder de armoedegrens leven en zich geen nieuwe kleding kunnen veroorloven.

De meeste gemeenten zamelen gebruikte kleding en schoenen in. Soms gaan de spullen naar een goed doel. Een andere keer wordt het textiel industrieel verwerkt tot bijvoorbeeld isolatiemateriaal. De Vereniging Kledingbanken Nederland vindt dat veel gemeenten niet duidelijk maken welk tweede bestaan de oude broeken, truien, jurken en andere kledingstukken krijgen.

Het steekt de kledingbanken dat ze lokaal geen inzamelcontainer mogen plaatsen omdat de inzameling al is uitbesteed aan andere partijen. „We hebben het nakijken en moeten maar zien hoe we de kleding binnenkrijgen”, laat oprichter Arie Burggraaf van de vereniging weten.

Hij wil dat burgers een keuze hebben. Of ze doneren hun afgedankte kledingstukken voor hergebruik door mensen die het financieel moeilijk hebben of ze deponeren het in een container met een andere eindbestemming.