Nieuws/Binnenland
912867
Binnenland

Artsen verwijderen per ongeluk halve endeldarm

Een oudere vrouw beweert dat artsen ten onrechte de helft van haar endeldarm hebben verwijderd, nadat ze haar 'per abuis' verkeerd diagnosticeerden met een agressieve vorm van kanker.

De 68-jarige vrouw uit Orlando, Florida, heeft een rechtszaak aangespannen tegen het ziekenhuis en eist een verklaring voor de vermeende fout.

Schok

Maandenlang dacht de vrouw dat ze stervende was, nadat artsen haar vertelden dat ze leed aan endeldarmkanker. De diagnose kwam voort uit weefselmonsters van de vrouw die werden genomen tijdens een colonoscopie – een procedure waarbij een camera wordt gebruikt om de darmen te onderzoeken.

De diagnose kwam als een schok, omdat de vrouw naar eigen zeggen altijd in goede gezondheid is geweest, regelmatig beweegt en nooit medicatie heeft gebruikt. "Ik sleepte mijn dochter mee naar familie voor kerst, omdat we allemaal dachten dat dit waarschijnlijk onze laatste kerst samen zou zijn", vertelt de geschrokken 'patiënt' tegenover de Orlando Sentinel.

De vrouw zegt dat ze altijd al voelde dat er iets niet klopte aan de diagnose, dus vroeg ze het ziekenhuis om de resultaten nóg een keer te controleren. Echter, de artsen kozen ervoor door te gaan met de operatie. Afgelopen januari werd in een ziekenhuis in het Florida Hospital een deel van haar endeldarm verwijderd.

Toen de chirurg de vrouw na de operatie vertelde dat het weefsel kankervrij was, ging er een golf van opluchting door de getroffen familie. Van die opluchting was weinig meer over toen in mei de boodschap kwam dat uit een DNA-test was gebleken dat de vrouw nooit kanker had gehad.

Tijdens een ontmoeting met het management van het ziekenhuis regende het verontschuldigingen richting het slachtoffer. "Ze vonden het allemaal héél erg voor me en bleven dat maar herhalen."

Er is een onderzoek ingesteld naar de gang van zaken in het ziekenhuis. Mocht blijken dat er wetten zijn overtreden, zal het management mogelijk worden vervolgd voor medische nalatigheid.

 

Meer blunders..

 

Man wordt na besnijdenis wakker zónder penis

Tenniselleboog blijkt agressieve borstkanker

Man 'per ongeluk' gesteriliseerd

Dokter vergeet kankerdiagnose, patiënt overlijdt

Artsen kijken 19 keer over tumor heen

Gratis operatie na onterechte kankerdiagnose