Nieuws/Binnenland
912880
Binnenland

Waarschuwing voor Tilburgse hondenfokker

Politie en de Dierenbescherming geven een ernstige waarschuwing af voor een louche Tilburgse hondenfokker. De man zou via Marktplaats door het hele land doodzieke puppy’s verkopen die hij geïmporteerd heeft uit het Oostblok.

Wekelijks verkoopt de broodfokker zo’n vijftig pups met steeds andere rassen, voor vijfhonderd tot duizend euro per stuk. Bij de aankoop lijken ze gezond en rustig. „Waarschijnlijk omdat ze zijn gedrogeerd”, zegt een van de vele slachtoffers. „Want 36 uur later bleek ons keeshondje vreselijk agressief en mismaakt. In de eerste week waren we tweeduizend euro kwijt aan medische kosten. Het is de vraag of hij het gaat redden.”

De verdachte handelaar, die zichzelf Mark noemt, werkt vanaf een woonhuis bij een bedrijventerrein aan de Nautilusstraat in Tilburg. Wie zijn adres intikt op een zoekmachine, stuit op honderden meldingen van woedende klanten die met een doodzieke pup zitten opgescheept. Begin 2012 stuitten agenten al eens op een hennepkwekerij in een schuur naast het pand. Ook werd er illegale medicatie voor de honden aangetroffen.

Aangifte

Toch kan de puppyhandelaar anno 2014 nog altijd gewoon zijn gang gaan. „Zolang het onderzoek loopt, kunnen we niet ingrijpen”, bevestigt politiewoordvoerster Jiske van Pelt. Bij dat onderzoek zijn ook de gemeente Tilburg, het Ministerie van Economische Zaken en de Voedsel- en Warenautoriteit betrokken. De man staat ’gewoon’ ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. „We roepen alle slachtoffers op om aangifte doen. Hoe meer aangiftes, hoe meer munitie we hebben.”

De Dierenbescherming probeert al jaren grip te krijgen op de situatie, maar het vrije handelsverkeer in Europa zorgt daarbij voor extra problemen. „Door het ontbreken van grenscontroles kan iedereen met dozen vol zieke importpuppy’s in de achterbak, afkomstig uit verderfelijke hondenlegbatterijen in Oost-Europa, ongestoord ons land binnenkomen”, zegt woordvoerder Dik Nagtegaal.

Hij drukt consumenten op het hart om veel scherper op te letten bij het kopen van huisdieren op internet. „Via Marktplaats valt niet te traceren waar dieren vandaan komen. Deze louche handelaar kan bijvoorbeeld nooit de moeder van een pup laten zien. Als een fokker daar smoesjes over bedenkt, deugt het zaakje sowieso van geen kanten.”

Alle slachtoffers willen anoniem blijven uit angst dat de handelaar hen iets aandoet. „Wij hadden totaal geen ervaring met het kopen van een pup. Toen we zagen dat deze man al jaren actief was op Marktplaats, vertrouwden we hem. Nu zitten we met een ziek hondje uit Hongarije, met onder andere oogontsteking, longontsteking, hoge koorts en vernauwde luchtwegen. Hij is ernstig afgezwakt door alle nare medische behandelingen. Achteraf sla je jezelf voor je kop.”

De fokker is zelf niet te bereiken. Telefoonnummers die van hem bekend zijn, worden niet opgenomen. Wie bij het huis in Tilburg aanbelt, staat voor een dichte deur. „Hij neemt alleen contact op als hij nog geld van je krijgt. Daarna lijkt hij van de aardbodem verdwenen en beweert hij dat hij nooit een hond aan je verkocht heeft.”

Ondanks de klachtenregen zag Marktplaats nog geen aanleiding om de man van de site te weren. „Wij hebben vooral een faciliterende rol”, zegt een woordvoerster. „Maar dat neemt niet weg dat we maatregelen nemen als de politie meldingen van aangiftes met ons deelt.”