Nieuws/Binnenland
912891
Binnenland

Gelderland hoeft Vitesse niet te betalen

De provincie Gelderland hoeft de Arnhemse voetbalclub Vitesse en de Vrienden van Vitesse geen schadevergoeding van 50 miljoen euro te betalen. De provincie heeft in 2001 weliswaar onrechtmatig gehandeld jegens de club en de Vrienden, maar het staat niet vast dat alleen daardoor schade is geleden.

Dat oordeel heeft het gerechtshof in Arnhem dinsdag uitgesproken in de al jarenlang slepende zaak tussen Vitesse en de provincie. De affaire begon toen twee provinciebestuurders op een galafeest toezeggingen deden aan Vitesse die ze later niet konden waarmaken. Vitesse dreigde op dat moment de voetballicentie kwijt te raken door een enorme schuld.

De gedeputeerden beloofden de voetbalclub een huurverlaging van miljoenen euro's. Maar ze verzuimden erbij te zeggen dat ze daarvoor nog wel toestemming van Provinciale Staten moesten hebben. De Staten haalden een streep door het plan, terwijl Vitesse op grond van de provinciale belofte al meer geld bij anderen had losgepeuterd en uitgaven had gedaan.

Vitesse eiste het toegezegde geld op plus een fikse schadevergoeding. In 2010 besloot de Hoge Raad dat de provincie onrechtmatig had gehandeld. Maar daarmee staat voor rechtbank en hof nog niet vast dat Gelderland ook de geleden schade heeft veroorzaakt. Het is namelijk volgens het hof niet zeker of die schade niet geleden zou zijn, als de bestuurders destijds wel hadden gewaarschuwd dat zij niet alleen konden beslissen.

Gelderland liet dinsdag weten blij te zijn met de uitspraak, omdat nu helder is dat Vitesse en de Vrienden niet kunnen aantonen dat zij schade hebben geleden. De provincie wacht af of de tegenpartij opnieuw in cassatie gaat bij de Hoge Raad.