Nieuws/Buitenland
912900
Buitenland

Kritiek Unicef op Duitse opvang asielkinderen

Kinderen die gevlucht zijn en in Duitsland een veilig heenkomen hebben gezocht, worden niet goed opgevangen. Ze hebben nauwelijks een privéleven, moeten leven met vreemden en zijn aangewezen op tolken bij bezoeken aan overheidsinstanties. Volgens de VN-kinderorganisatie Unicef zijn dat allemaal nadelen waarmee ze in Duitsland te maken krijgen. Hun belangen worden niet adequaat behartigd.

Naar schatting 65.000 kinderen leven volgens onderzoekers onder ontoereikende omstandigheden. Ze wonen jarenlang in asielzoekerscentra, krijgen alleen de hoogstnoodzakelijke medische zorg en hebben door bureaucratische obstakels slecht toegang tot onderwijs, stelt Unicef in een dinsdag verschenen rapport. De Duitse autoriteiten handelen daarmee in strijd met de VN-Kinderrechtenconventie.

„Wanneer vluchtelingenkinderen in Duitsland aankomen hebben ze vaak iets verschrikkelijks meegemaakt”, stelde Christoph Strässer die namens de regering belast is met mensenrechtenpolitiek en humanitaire hulp bij de presentatie van het rapport. „Het is onze plicht ervoor te zorgen dat ze in Duitsland hun traumatische ervaringen van hun vlucht kunnen verwerken, om weer kind te kunnen zijn.”

In de praktijk loopt het echter heel anders zegt bestuurslid Anne Lütkes van Unicef. „Meisjes en jongens die in Duitsland hun toevlucht zoeken, ervaren op alle levensgebieden achterstanden. Aan hun recht op brede ondersteuning en gelijke kansen wordt veel te gemakkelijk voorbijgegaan.”

De kritiek in Duitsland lijkt sterk op die van kinderorganisaties over de situatie van minderjarige vluchtelingen in Nederland in de afgelopen jaren.