Nieuws/Binnenland
912906
Binnenland

Verjaardagsspeurtocht tijdens Airborne

Een kinderfeestje met speurtocht, zodat meteen wat kon worden geleerd over Operatie Market Garden. Aan de 68e editie van de Airborne Wandeltocht in en rondom Oosterbeek nam van alles deel. Jong en oud, muziekkorpsen, militaire detachementen en groepjes padvinders liepen gisteren de route die onder andere leidde langs het voormalig hoofdkwartier ’Hotel Hartenstein’ en het Airborne Kerkhof.

Onder de 32.000 deelnemers waren ook de Arnhemse Robin en vijf vriendinnen, die ze op het feestje voor haar achtste verjaardag had uitgenodigd. De meiden begonnen gisteren enthousiast aan de tien kilometer, die ze moesten lopen. “Het leek ons een leuk idee om de Airborne Wandeltocht te combineren met een speurtocht,” vertelt Robins moeder Beryl, die de wandeling zelf al voor de elfde keer liep. “De meiden moeten onderweg dus goed opletten en het een en ander uitzoeken. Leuk en leerzaam, maar daarna gaan we ook nog naar de speeltuin, hoor.”

Afgehaakt

Naast Robin en haar vriendinnen waren er veel jonge deelnemers. Heel wat gezinnen met jonge kinderen deden een poging om de tien kilometer te volbrengen. Zo ook Carolien en Onno Tamminga met hun 6-jarige tweeling Sascha en Filine en hun zoontje Koen van 4. “We wonen langs de route, dus we moeten wel meedoen,” vindt Carolien. “Vorig jaar hebben we ook al met z’n allen gelopen, maar toen is Koen halverwege afgehaakt. Nu hij een jaar ouder is, moet het lukken. We hebben genoeg tussenstops ingepland bij vrienden en familie, dus dan kan iedereen even op adem komen.”

Volgens vader Onno is de afstand van tien kilometer ook meer dan genoeg. “Voor kleine kinderen is het natuurlijk sowieso al ver, maar als je de veertig kilometer loopt – dat heb ik één keer gedaan –  dan mis je het hele feest en de gezelligheid eromheen en dat is jammer, want dit is in Oosterbeek gewoon een fantastische dag.”

Dominee

Terwijl sommigen het grootste eendaagse wandelevenement ter wereld voor de eerste of tweede keer liepen, waren er ook vele oudgedienden. Henk de Bruijn (62) uit Arnhem nam gisteren voor de 26e keer deel aan de wandeling. De allereerste keer was hij acht jaar oud. “Mijn schooljuf uit Doesburg nam ons klasje toen voor een paar kwartjes met de bus mee naar Oosterbeek. Dat maakte wel indruk,” vertelt De Bruijn. Tegenwoordig loopt de dominee de route altijd samen met zijn vrouw Linda. “Een tijdlang woonden we aan de andere kant van het land. Maar sinds we in Arnhem wonen hebben we geen Airbornetocht gemist en dat is toch al 16 jaar.”

Wie echter nog veel langer meeloopt is Ko Blokhuis uit Oosterbeek zelf. Zijn vrouw Gerry zat gisteren vol spanning langs de kant om haar 82-jarige man aan te moedigen. “Dit is voor hem de 60e keer. Hij is pas erg ziek geweest, maar hij wilde dit jubileum gewoon niet missen. Onze dochters lopen mee om hem te steunen en met wat vaker rusten gaat het hopelijk lukken.”

Bij de Airborne Wandeltocht was gisteren voor het eerst geen veteraan van Operatie Market Garden meer aanwezig. Onlangs overleed veteraan Johnny Peters, die in 1944 de Slag om Arnhem meemaakte, op 91-jarige leeftijd. Hoewel hij niet persoonlijk meeliep, was hij wel jarenlang eregast bij de Airborne Wandeltocht. Ter nagedachtenis van de oorlogsveteraan prijkte zijn portret gisteren op het bordes van Villa Hartenstein.