Nieuws
912907
Nieuws

How to: zelfverzekerd met lichaamstaal

Lichaamstaal wordt gezien als een van de belangrijkste vormen van communicatie. Denk maar aan zenuwachtige tics, het vermijden van oogcontact of de verkeerde houding. Al deze signalen bepalen deels hoe anderen jou zien. Wil je zelfverzekerder overkomen? Dit zijn de geheimen van lichaamstaal!

Wie meer zelfvertrouwen wilt uitstralen, doet er goed aan om op zijn lichaamstaal te letten. Zo zijn er veel signalen die verraden hoe jij je op dat moment voelt. De meest succesvolle mensen hebben hun status overigens voor een deel te danken aan hun voorkomen. Oftewel, hun houding spreekt veel mensen aan. VROUW onthult wat je wel en vooral ook niet moet doen voor de juiste lichaamstaal.

Wel: rechte houding

Zorg dat je altijd een rechte houding hebt en dat je rechtop loopt met gestrekte schouders. Een juiste houding vertelt niet alleen veel over je zelfvertrouwen, maar geeft je ook direct meer zelfvertrouwen. En met een spiegel in huis kun je het jezelf heel makkelijk aanleren. Plaats je voeten op heupbreedte, trek je schouders achteruit en duw je borstkas vooruit. Kortom: lipjes getuit, borstjes vooruit. Herhaal deze oefening vaker op een dag en je hebt binnen no time een rechte en zelfverzekerde houding.

Niet: kromme rug

Loop je vaak met afgezakte schouders en is je blik naar de grond gericht? Dan is de kans groot dat je een verkeerde indruk op mensen maakt. Deze houding doet je namelijk erg onzeker en angstig overkomen.

Wel: oogcontact maken

Wie oogcontact maakt komt geïnteresseerd over, straalt autoriteit uit en is in staat om informatie duidelijker over te brengen. Met oogcontact laat je niet alleen zien dat je iemand leuk of interessant vindt, maar ook dat je diegene serieus neemt en bereid bent om aandachtig te luisteren.

Niet: oogcontact vermijden

Kijk je tijdens een gesprek telkens weg of durf je mensen niet recht in de ogen aan te kijken? Dan geef je al snel de indruk aan mensen dat je verlegen bent, je je schuldig voelt over iets of dat je je minderwaardig voelt.

Wel: stevige handdruk

Een handdruk vertelt meer dan je denkt. Want geloof het of niet: ook de manier waarop je een handdruk geeft, laat een indruk achter bij anderen. Bovendien vertelt een handdruk jou wie je tegenover je hebt staan. Wanneer deze stevig is, zien we die persoon bijvoorbeeld als zelfverzekerd.

Niet: slap handje

Geven we in plaats van een stevige handdruk een slap handje, dan kan de ander ons al snel als onzeker, angstig of minderwaardig zien. En dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Wel: vingertoppen tegen elkaar tikken

In het middelpunt van de belangstelling staan of voor een groep presenteren, kan voor veel zenuwen zorgen. Door die spanning verandert vaak ook onbewust onze lichaamstaal waardoor de boodschap niet goed overkomt. Een trucje? Met gespreide vingers je vingertoppen tegen elkaar tikken. Hiermee straal je namelijk zelfvertrouwen en trots uit. Iets waarmee je luisteraars je ongetwijfeld serieus zullen nemen.

Niet: met de handen in elkaar friemelen

Voorkom dat je met de handen in elkaar gaat friemelen, onnodig je gezicht aanraakt of op je lippen begint te bijten. Deze tics verraden je nervositeit en doen je heel onzeker overkomen.