Nieuws/Binnenland
912921
Binnenland

Stichting Speelgoed Nederland bespreekt stoombootset Playmobil

De Stichting SpeelGoed Nederland buigt zich binnenkort over de vraag of de stoombootset met Sinterklaas en Zwarte Piet van Playmobil nog wel kan. In 2011 werd de set nog genomineerd als speelgoed van het jaar. Nu de pietendiscussie zo hoog is opgelaaid en fabrikant Fisher Price pietenpoppetjes uit het assortiment haalt is ook ander pietenspeelgoed reden voor een agendapunt op de bestuursvergadering van de stichting.

"We zetten het op de agenda van onze eerstvolgende bestuursvergadering. Het is de vraag of we ons moeten mengen in de zwartepietdiscussie. We moeten hier goed over spreken en nadenken",  zo zegt woordvoerster Miesje van Rijn op Parool.nl.

De Amerikaanse speelgoedfabrikant Fisher Price kondigde eerder al aan een set met pietfiguurtje uit het assortiment te halen. De aanleiding voor deze beslissing was een twitterbericht van MAD Mothers NL, dat zich naar eigen zeggen inzet tegen discriminatie. Moederbedrijf Mattel liet daarop weten dat de productie door beperkte vraag in 2013 is gestopt.

De stoombootset met pietenfiguurtje van Playmobil staan vooralsnog wel in de recente catalogus. 

Bij speelgoedketens Bart Smit en Intertoys staat het speelgoed waar Zwarte Piet een rol in speelt nog niet ter discussie. "Wij lopen niet op de zaken vooruit",  zo zegt een woordvoerster tegenover Parool.