Nieuws/Binnenland
912925
Binnenland

'Ondervoeding kost Nederland bijna 2 miljard'

Ondervoeding in ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen kost de Nederlandse samenleving jaarlijks 1,8 miljard euro. Tevens blijkt dat ziekte gerelateerde ondervoeding in Nederland leidt tot circa 400 doden per jaar. Dat betekent dat dagelijks minstens één patiënt overlijdt aan ondervoeding.

Zo blijkt uit een studie van SEO Economisch Onderzoek in opdracht van de brancheorganisatie voor kinder- en dieetvoedingsmiddelen.

'Onderschat'

De onderzoekers stellen dat ondervoeding in de gezondheidszorg erg wordt onderschat door zorgprofessionals en patiënten zelf. Onnodige kosten zouden kunnen worden bespaard door patiënten sneller medische voeding voor te schrijven. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat verpleeghuizen nu gemiddeld ruim 10.000 euro besteden per ondervoed persoon bij het tegengaan van ziekte-gerelateerde ondervoeding, zoals door maag- en darmziekten.

'Voor iedere euro die wordt gestoken in deze behandeling staan baten van 2 tot 4 euro als gevolg van minder sterfte en minder heropnames in het ziekenhuis van behandelde patiënten.'

De resultaten van het onderzoek zijn vandaag aangeboden aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.