Nieuws/Binnenland
912931
Binnenland

Debatteren is Het Nieuwe Netwerken

Wie kent het niet? Dan lig je ’s avonds in bed en dan denk je terug aan een discussie die je eerder op de dag voerde. Met een klant ofzo. Of een leverancier. Of een collega-ondernemer. Gewoon: je had een verschil van mening. Kan gebeuren. Maar hóe vervelend is het dan dat de juiste argumenten je pas te binnen schieten als je in bed ligt. Te laat dus. En, een gemiste kans. Het interessante is echter dat je dit kunt trainen. Dus, dat je op het moment dat het ertoe doet met het juiste verbale geschut komt. Ondernemers – dus ook ZZP’ers – ontdekken anno 2014 massaal de kracht van de debatsport omdat ze beter willen ondernemen. Maar ook: debatteren is Het Nieuwe Netwerken! Dat lijkt me goed nieuws.

De debatsport is overigens al jaren goed ingeburgerd binnen de studentenwereld. Bijna elke student doet het. En nu zie je dat ook niet-studenten ervaren dat debatteren, op basis van stellingen en in verschillende debatvormen, een ongekende bijdrage levert aan de eigen spreek- en luistervaardigheden. Zo word je een betere onderhandelaar, je kunt beter verkopen, je weet hoofd- van bijzaken te onderscheiden en niet onbelangrijk: je vergroot de kans op gelijk krijgen! Wie wil dat nu niet?

Want, wie kan écht op een onverwacht moment de perfecte Elevator Pitch over zichzelf of zijn product presenteren? En wie is in staat om zonder haperingen kritische vragen te beantwoorden over dat product? Ja, zonder haperingen. Want haperingen staan gelijk aan onzekerheid. En, onzekerheid draagt niet bij aan je overtuigingskracht. Weinig overtuigingskracht werkt bovendien niet bevorderend voor je verkooppotentie. Best wel handig dus om dat te willen ontwikkelen. Overigens: wát is je strategie als je geen antwoord weet op een nare vraag?

Lef en kwetsbaarheid            Geen wonder dus dat de debatclubs, die in het land ontstaan, steeds meer belangstelling genereren. Het is bovendien on-waar-schijn-lijk leuk! Ik kan het u uit eigen ervaring vertellen. Goed, je moet wel wat lef hebben om voor een groep toehoorders te willen staan en dan een stelling te verdedigen, waar je in Het Echte Leven niet achter staat. En… je moet een stukje kwetsbaarheid durven tonen. Alleen dán word je beter.

Ik heb er zelf veel aan gehad. Ik ben blij dat ik op deze wijze in mezelf kon investeren. Een jaar of wat geleden werd ik lid bij een debatclub in Den Haag en vorig jaar heb ik zelf een club in Amsterdam opgericht. We komen één keer per maand bijeen en we oefenen. Alles met het doel om in Het Echte Leven jezelf effectiever te kunnen verwoorden en - in mijn geval – beter te kunnen verkopen.

Best handig, als je iemand van iets wilt overtuigen. Bijvoorbeeld van je product of dienstverlening.

Militaire precisie        Overigens… die studenten kunnen er wat van. Die zijn écht goed. Zelfs ervaren topverkopers, die doorgaans toch goed gebekt zijn, worden ‘met het grootste gemak’ verbaal de hoek ingedrukt. Zeer leerzaam.

Zo organiseerden wij vorige week bij Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam de officiële start van het debatseizoen. Speciale gast was Ruud de Joode, Nederlands Kampioen Sneldebatteren en ook nog student. Tjonge – wat was die scherp! En wat wist hij het de deelnemers met griezelige militaire verbale precisie moeilijk te maken, ondanks het feit dat de deelnemers de stellingen intens hadden voorbereid.

Oefenen!         Natuurlijk, oefening baart kunst. Je moet het met enige regelmaat doen. Maar soms zijn argumenten – als je goed luistert - zo zwak opgebouwd waardoor je het verhaal van de opponent makkelijk lek kunt prikken. Handige competentie, zo lijkt me.

Maar de debatsport heeft ook nog een andere mooie eigenschap. Vooral mensen met ambitie doen het. Mensen die er iets van willen maken in het leven. Of in hun ondernemerschap. Al die debatclubs zijn daarom tegelijkertijd inspirerende netwerkclubjes geworden. Inspirerend omdat je actief deelneemt en er geen ruimte en tijd is om achterover te leunen. Zo leer je elkaar pas écht kennen.

VerbindenEn ja, je leert ook incasseren. Immers, je kunt pas verbinden als je de verschillen durft te benoemen. Dat laatste leer je dan ook handig te doen. Maar wel met argumenten, die je ook nog eens in de logische volgorde presenteert opdat je toehoorders in ieder geval begrijpen waar je het over hebt.

En kom je er binnen de gestelde spreektijden toch niet uit? Dan heb je bij de borrel achteraf nog genoeg om over te praten.

Want, debatteren is anno 2014 een echt ondernemersdingetje geworden. Sterker nog: Debatteren is Het Nieuwe Netwerken.