Nieuws/Buitenland
912941
Buitenland

Politieke onrust over referendum groeit

Britse politieke zwaargewichten zetten zich collectief in om de Schotten ervan te overtuigen dat zij beter af zijn als onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. Premier David Cameron, vicepremier Nick Clegg en oppositieleider Ed Miliband van de Labourpartij gaan samen naar Schotland, zo lieten zij dinsdag weten. Andere parlementsleden vinden zelfs dat de koningin zich zou moeten uitspreken over het aanstaande referendum.

De Schotten mogen op 18 september aangeven of zij onderdeel willen blijven van het koninkrijk of dat zij liever als zelfstandig land verder willen. Lang leek onafhankelijkheid geen optie, maar peilingen tonen sinds de afgelopen dagen een nek-aan-nekrace.

Die peilingen zijn volgens de BBC de reden voor de Britse politieke kopstukken om het vragenuurtje in het parlement woensdag te laten voor wat het is, en af te reizen naar Schotland. „Er is veel wat ons verdeelt, maar we zijn het roerend eens over het feit dat het Verenigd Koninkrijk beter af is als eenheid. Daarom horen wij nu in Schotland te zijn, niet bij het vragenuurtje in Westminster”, staat in een gezamenlijk statement.

Oud-premier Gordon Brown, een Schot, mengde zich maandag al fel in het debat. „Schotland is al een natie. Willen we nu echt alle constitutionele banden doorsnijden met onze vrienden en buren?”, vroeg hij in Schotland.

Verschillende parlementsleden van zowel de Labourpartij als de Conservatieve partij lieten dinsdag weten dat een koninklijke interventie „het verschil kan maken”. Zij willen dat koningin Elizabeth zich uitspreekt.

In de Britse krant The Telegraph geven meerdere parlementsleden aan dat „het iets zou betekenen voor de mensen van Engeland en Schotland” en dat het „belangrijk is dat mensen haar visie kennen, nu het gaat om het uiteenvallen van het koninkrijk”.

Volgens een woordvoerder van het koninklijk huis zit een dergelijk statement er echter niet in. De koningin ziet het referendum als een Schotse aangelegenheid.