Nieuws/Buitenland
912947910
Buitenland

Uitvaartondernemer verkoopt lichaamsdelen: 20 jaar cel

De 46-jarige Megan Hess (l) liet 560 lijken ontleden

De 46-jarige Megan Hess (l) liet 560 lijken ontleden

GRAND JUNCTION - Een voormalige eigenaar van een uitvaartcentrum in de Amerikaanse staat Colorado is veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf wegens oplichting van familieleden van overledenen. De 46-jarige Megan Hess liet 560 lijken ontleden en verkocht de lichaamsdelen zonder toestemming van de nabestaanden. Haar 69-jarige moeder, die verantwoordelijk was voor het in stukken hakken van de lichamen, kreeg 15 jaar.

De 46-jarige Megan Hess (l) liet 560 lijken ontleden

De 46-jarige Megan Hess (l) liet 560 lijken ontleden

„Dit is in emotioneel opzicht de meest uitputtende zaak die ik ooit heb meegemaakt”, zei de Amerikaanse rechter tijdens de hoorzitting. „Het baart de rechtbank zorgen dat beklaagde weigert enige verantwoordelijkheid te nemen voor haar gedrag.”

De nabestaanden beschreven de ontzetting die ze voelden toen ze ontdekten wat er met hun dierbaren was gebeurd. „Onze lieve moeder, ze hebben haar in stukken gehakt”, zei bijvoorbeeld Erin Smith, van wier moeder de schouders, knieën en voeten verkocht waren. „We hebben niet eens een naam voor zo’n gruwelijke misdaad.”

Het is in de Verenigde Staten verboden om organen zoals harten, nieren en pezen te verkopen voor transplantatie: ze moeten worden gedoneerd. Maar de verkoop van lichaamsdelen - zoals de begrafenisonderneemster en haar moeder deden - voor gebruik in wetenschappelijk onderzoek of het onderwijs is niet gereguleerd door de federale wet.

De beklaagden begingen desalniettemin misdrijven toen ze familieleden van de overledene oplichtten door te liegen over crematies en door lichamen zonder toestemming te ontleden en te verkopen, concludeerde de rechter. Zo bracht het uitvaartcentrum nabestaanden tot 1000 dollar in rekening voor crematies die nooit hadden plaatsgevonden. Zo’n 200 families ontvingen as van andere kadavers.

De bedrijven en instituten die de armen, benen, hoofden en torso’s van het uitvaartcentrum kochten, wisten niet dat die op frauduleuze wijze waren verkregen, zo blijkt uit gegevens van de rechtbank.