Nieuws
912950
Nieuws

Rutte: Aalbersberg terug naar Oekraïne

De leider van de repatriëringsmissie, de Amsterdamse politiecommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg, keert woensdag terug naar Oekraïne. Dat zei premier Mark Rutte dinsdag in een reactie op het rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) over de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraïne.

Hij liet weten dat hij dinsdagochtend contact heeft gehad met de Australische premier Tony Abbott en de Maleisische premier Najib Razak. „Als de situatie het maar even toelaat, staan onze mensen klaar om af te reizen”, zei Rutte. Het kabinet heeft steeds gezegd de repatriëringsmissie te hervatten zodra de veiligheidssituatie in het gebied stabiel is. De missie werd begin augustus na ongeveer een week zoeken in het rampgebied afgebroken vanwege de veiligheid en de angst voor een Russische inval in het oosten van Oekraïne.

Rutte zei verder dat de presentatie van het rapport van de OVV „opnieuw een zeer verdrietig en moeilijk moment” is. Achter de feiten in het rapport gaat „een groot persoonlijk verlies schuil”. Rutte noemde het goed dat we nu weten dat de vlucht normaal verliep tot het moment dat van buitenaf de inslag in het vliegtuig plaatsvond.

Donderdag is er opnieuw een besloten bijeenkomst waar de nabestaanden een toelichting krijgen op het rapport. „Daarmee is het boek nog lang niet dicht. Om te beginnen: dit is voorlopig.” De definitieve conclusies van de OVV komen in de loop van volgend jaar. Ook het onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) naar de vraag wie verantwoordelijk is, loopt nog volop.

Het zoeken naar resten van slachtoffers en persoonlijke eigendommen is evenmin afgerond, aldus Rutte. „We blijven er alles aan doen om terug te gaan naar de rampplek en af te maken waar we aan begonnen zijn. Vandaag is een tussenstap gezet op de lange weg die voor ons ligt. Dat zijn we aan de nabestaanden verplicht.”

De premier onderstreepte nogmaals het belang van zorgvuldig handelen. „Af en toe zien we berichten die niets aan duidelijkheid lijken over te laten”, zei hij. Maar die berichtgeving blijkt dan niet gebaseerd op feiten.