Nieuws/Binnenland
912991
Binnenland

Ongeluk met paard volkomen ongeloofwaardig

'Doodgebeten' amazone toch vermoord?

Politie en justitie gaan de dood van de vermogende wedstrijdamazone Larissa Dumont (25) uit Nieuwkoop opnieuw tegen het licht houden.

Volgens een woordvoerster van de politie-eenheid Den Haag neemt een team van experts de komende weken de omstandigheden rond de vermoedelijke moord op de knappe blondine in 1997 onder de loep.

Politie en justitie deden haar dood tot nu toe af als een ongeluk. Al die jaren hielden de autoriteiten vol dat de gevierde amazone en moeder van een destijds 3-jarig jongetje in de buitenmanege achter haar woning door haar paard was doodgebeten. Onderzoek door deze krant heeft recherche en Openbaar Ministerie nu toch op andere gedachten gebracht.

Politiefoto’s

De Telegraaf kreeg eerder dit jaar de politiefoto’s in handen van Larissa’s zwaar toegetakelde lichaam, de plaats van het misdrijf en haar paard. Die schokkende afbeeldingen werpen een heel ander licht op de zaak. De jonge vrouw leek te zijn verscheurd door een roofdier; haar hals was zo diep gekliefd, dat haar hoofd nagenoeg van de romp was gescheiden.

Begin juli onthulde deze krant dat de amazone volgens diverse deskundigen werd omgebracht. Veterinair experts benadrukken dat een paard niet in staat is zulke wonden toe te brengen. Het paard van Larissa werd bovendien aangetroffen met een hoofdstel om en een zwaar bit in, zodat het de mond niet eens kon openen.

Forensisch experts zijn er zeker van dat Larissa’s hals met een mes werd doorgesneden. Bovendien wijzen de sporen uit dat de moordenaar na zijn gruweldaad zaken in scène zette om het misdrijf op een ongeval te doen lijken.

De experts sluiten ook uit dat de Nieuwkoopse de dood vond door een val van haar paard waarbij zij werd meegesleurd en ergens achter bleef hangen. „Dan had het letsel er totaal anders uitgezien”, zei patholoog Danny Spendlove eerder. Diepe snijwonden in een van haar handen tonen volgens hem aan dat het slachtoffer zich tegen haar moordenaar verweerde.

Getuigen verklaren dat Larissa’s paard, een toenmalige tophengst in de westernsport, een mak en zeer goed getraind paard was dat zijn berijdster nimmer te lijf zou zijn gegaan.

Er zijn aanwijzingen dat Larissa’s toenmalige vriend bij de zaak betrokken is. Zijn verklaringen destijds waren zeer tegenstrijdig. Volgens een goede vriendin van de Nieuwkoopse stond de amazone, die het vermogen van haar beide omgekomen ouders erfde, op het punt haar relatie met deze man te beëindigen.

Saillant is dat de toenmalige partner van Larissa een deel van haar erfenis opstreek. Hij wilde De Telegraaf niet over haar gruweldood te woord staan.

Lees hier de volledige reportage van De Telegraaf, naar aanleiding waarvan de politie een nieuw onderzoek is gestart:

- De moord op Larissa