Nieuws
912996
Nieuws

Tip

Handbagage kleiner dan ooit

Handbagageregels worden steeds strikter. De maximaal toegestane afmetingen en gewichten lopen terug en luchtvaartmaatschappijen zien hier streng op toe. Tien jaar geleden waren trolley's een unicum op luchthavens, tegenwoordig heeft vrijwel iedereen ze. En bovendien lijken ze steeds kleiner te worden.

Handelsorganisatie IATA, aanspreekpunt en vertegenwoordiger voor bijna de volledige luchtvaartindustrie, raadt maatschappijen aan om 56x45x25 centimeter als richtlijn te hanteren voor handbagage. Veel maatschappijen weken hier vanaf, met afmetingen van 55x40x20. Maar ook deze richtlijn is niet meer heilig.

Ruimste regels

British Airways volgt nog steeds het advies van IATA qua handbagageformaat. Ook hanteert BA een maximumgewicht van 23 kilo en is een tweede tas toegestaan, waarmee de Britse luchtvaartmaatschappij de ruimste regels hanteert.

Wizz Air voerde afgelopen jaar een nieuw handbagagebeleid in. Kleinere handbagage, tot een maximum van 42x32x25 centimeter, mag gratis mee. Dit is net iets minder dan de helft van wat British Airways hanteert; 63 versus 33 liter inhoud.

Voor grotere handbagage moet bij Wizz Air minimaal 10 euro per vlucht worden betaald. Wizz Air hanteert geen maximumgewicht voor handbagage, maar gezien de toegestane afmetingen is dat slechts een schrale troost.

Terugverdienen

Prijsvechters hanteren lage tarieven, maar proberen dit vaak via andere wegen terug te verdienen. Extra verzekeringen, bijkomende kosten voor niet-online inchecken en ook de ruim- en handbagage worden hiervoor ingezet. Waar prijsvechter Wizz Air hierbij in negatieve zin opvalt, geldt dit niet voor elke budgetmaatschappij.

Ryanair, dat bekend staat om elke verdienmogelijkheid volledig te benutten, hanteert de gemiddelde afmetingen en gewicht. Bovendien mag er nog een tweede, kleinere tas worden meegenomen aan boord.

Bij Easyjet mag je zelfs nog een grotere koffer meenemen, waaraan geen gewichtsrestricties zitten. Zolang je de koffer zelf in het bagagevak kunt tillen, mag deze 56x45x25cm zijn. Het is dus zeker niet zo dat je bij elke budgetmaatschappijen kleinere handbagage mee mag nemen.

Controleer zelf

Wil je er zeker van zijn dat je tas of trolley gratis mee aan boord mag tijdens je vlucht? Controleer dan vlak voor vertrek of je luchtvaartmaatschappij de regels niet tussentijds heeft gewijzigd en voorkom dat je voor nare verrassingen komt te staan op het vliegveld.

Bron: Beslist.nl