Nieuws/Binnenland
913017
Binnenland

Verdachten dubbele moord beschuldigen elkaar

De twee verdachten van de moord op Fouad Bendella (23) en Karim Fourkour (19) uit Venray schuiven elkaar de schuld in de schoenen.

In april zei Geert G. op dat Lau G. de twee heeft doodgeschoten. Hij wees de politie de plek aan waar de twee slachtoffers na de moord zijn begraven, ruim 8 jaar geleden. Lau G. verklaarde op zijn beurt 3 maanden later dat hij op de plaats delict aanwezig was, maar dat Geert G. de trekker heeft overgehaald.

Dit bleek maandag tijdens de regiezitting in Maastricht. Bendella en Fourkour zouden bij het leeghalen van een hennepplantage betrapt zijn door de twee verdachten. Geert G. en Lau G. hebben 8 jaar lang gezwegen.

Onderzoek vertraagd

Het forensisch onderzoek op de stoffelijke resten van Bendella en Karim Fourkour is vertraagd door de afhandeling van de vliegramp met de MH17 in Oekraïne. De vraag is of de inhoudelijke behandeling begin november haalbaar is. De rechtbank overweegt de dubbele moord te reconstrueren in de loods in Venray.

Eerlijk proces

Lau G. vroeg de rechter om een eerlijk proces. Volgens hem krijgt Geert G. alle processtukken en hij niet. Het OM houdt informatie achter de hand, om te voorkomen dat Lau G. daar zijn tactiek op gaat afstemmen. De advocaten Marcel Heuvelmans en Geert-Jan Knoops eisen alle stukken. De rechtbank beslist dinsdag over alle verzoeken.

Verdachte Geert G. was niet aanwezig tijdens de regiezitting. Lau G. verblijft sinds enkele maanden in de zwaar bewaakte gevangenis in Vught. Hij is overgeplaatst naar Vught na een zelfmoordpoging in een andere gevangenis. Hij dreigde zijn begeleiders wat aan te doen. Hij werd extra zwaar bewaakt in de rechtszaal. Een zus van een van de vermoorde Venraynaren woonde de zitting bij onder begeleiding van enkele medewerkers van slachtofferhulp.