Nieuws/Binnenland
913018
Binnenland

'Spin in smokkelweb' moet zeven jaar zitten

Het opzetten, organiseren en regisseren van smokkellijnen om cocaïne van Zuid-Amerika naar Nederland te brengen is Clyde C. (38) uit Purmerend op 7 jaar celstraf komen te staan. De straf viel wegens gedeeltelijke vrijspraak een jaar lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

De man die de smokkel van cocaïne op geraffineerde wijze organiseerde en begeleidde, zonder zelf groot risico te lopen. Zo oordeelde de rechtbank op Schiphol maandag over C., die bij de behandeling van de zaak door de aanklager al 'de spin in het smokkelweb' was genoemd.

Volgens de rechtbank staat vast dat C. tussen 2010 en mei 2013 smokkellijnen runde tussen Zuid-Amerika en Nederland en daarvoor zelf koeriers en slikkers ronselde. Hij bezorgde ze vliegtickets en zette ze in de regel zelf op het vliegtuig.

Om de strenge controles op Schiphol te ontlopen, liepen retourvluchten via Zuid-Europese luchthavens. C. liet koeriers en slikkers van daar vaak doorvliegen naar Brussel of Luxemburg. Daar pikte hij ze op met de auto.

Het OM noemde de zaak tegen C. eerder 'een uitzondering'. Terwijl rechtszaken tegen koeriers en slikkers „aan de orde van de dag zijn”, gebeurt het volgens justitie zelden dat het spoor van een onderzoek naar een organisator leidt.