Nieuws/Binnenland
913031
Binnenland

OM in beroep tegen vrijlating jihadist

Het Openbaar Ministerie gaat maandag in beroep tegen de vrijlating van een 31-jarige inwoner van Huizen, die ervan wordt verdacht dat hij van plan was met zijn gezin af te reizen naar het kalifaat van Islamitische Staat. De onderzoeksrechter liet de man donderdag gaan omdat er volgens de rechter onvoldoende verdenking tegen hem was.

De Huizenaar heeft volgens het OM zelf verklaard dat hij naar Syrië wilde vertrekken. Er zijn volgens Justitie voldoende aanwijzingen dat hij daar de gewapende strijd van ISIS zou gaan ondersteunen.

Advocaat Derk van der Heijden die de verdachte uit Huizen verdedigt, ontkent nadrukkelijk de bewering van het OM dat zijn cliënt heeft verklaard dat hij naar Syrië wilde gaan. „Dat is apert onjuist”, benadrukt hij. Ook de kinderrechter concludeerde maandagmiddag dat „er geen enkele aanwijzing is” dat zijn gezin zal vertrekken.

De politie pakte in het laatste weekend van augustus twee echtparen uit Huizen op omdat zij mogelijk 'jihadgangers' zouden zijn. Vorige week liet de onderzoeksrechter één echtpaar gaan en de 32-jarige vrouw van het andere paar. Haar man van 34 jaar zit nog wel in de cel, omdat er tegen hem wel genoeg ernstige aanwijzingen zouden zijn dat hij de terroristische organisatie ISIS wil steunen, zoals het OM denkt. Justitie stelt geen beroep in tegen de vrijlating van de vrouwen, maar zij blijven wel verdachte.

Het OM heeft volgens een woordvoerster de verklaringen van alle verdachten bestudeerd en is van mening dat de 31-jarige Huizenaar terug de cel in moet. Daarom is beroep ingesteld bij de raadkamer van de rechtbank in Utrecht.

De 31-jarige man en zijn vrouw hebben een baby van 8 maanden. Het andere paar heeft vijf jongens onder de 10 jaar. De kinderen zijn ondergebracht op veilige adressen. Bureau Jeugdzorg en de Kinderbescherming moeten beslissen of en wanneer de kinderen weer naar hun moeders mogen.

De arrestatie van het gezin kwam voor de buren als een enorme klap. Lees er hier alles over:

-Het Gooi siddert voor jihadburen