Nieuws
913033
Nieuws

'Noemen van raket is nog speculatie'

Het is nog speculatie dat het rampvliegtuig van Malaysia Airlines is neergeschoten door een raket. Dat zegt voorzitter Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in reactie op het rapport over de eerste onderzoeksresultaten naar de vliegramp.

Het toestel werd vermoedelijk doorboord door een groot aantal objecten die het toestel met hoge snelheid van buitenaf hebben geraakt. Waarschijnlijk heeft dit zo veel schade aan de Boeing 777 toegebracht dat het toestel tijdens de vlucht in stukken is gebroken, concludeert de OVV in de rapportage over de eerste bevindingen over de oorzaak van de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraïne. Daarin staat niet vermeld of de doorboringen zijn veroorzaakt of kunnen zijn veroorzaakt door een raket. Joustra: „Alles moet gedragen worden door bewijzen.”

Wel staat er in het rapport dat er aan de voorste rompsectie en de cockpit schade te zien is, die is te verwachten wanneer een groot aantal voorwerpen met 'hoge energie' het vliegtuig van buitenaf doorboort. In de lichamen van de bemanning zijn metalen objecten gevonden. Wat voor objecten het precies zijn, is nog niet duidelijk. „Het is mogelijk dat het delen zijn van de cockpit waar ze in zaten. Maar het zou ook kunnen gaan om de objecten die met hoge energie het vliegtuig van buitenaf hebben doorboord”, vertelt Joustra.

Om preciezer vast te stellen wat de crash heeft veroorzaakt, moet verder onderzoek worden gedaan. Er wordt algemeen vermoed dat het vliegtuig door een Buk-raketsysteem van Russische makelij is neergeschoten, maar de raad laat zich er bewust nog niet over uit. Buk-raketten ontploffen nabij hun doel.

De OVV heeft geen noodsignalen kunnen ontdekken vanuit het vliegtuig.