Nieuws/Binnenland
913036
Binnenland

Politiek optimistisch over cultuursector

Ondanks de zware bezuinigingen de afgelopen jaren in de kunst- en cultuursector is er in politiek Den Haag optimisme over de veerkracht en tal van nieuwe ontwikkelingen op dit terrein. Dat bleek maandag tijdens een overleg in de Tweede Kamer met minister Jet Bussemaker (Cultuur). Ze weersprak dat er sprake zou zijn van een kaalslag in de cultuursector. „Het bruist. Ik zie nieuwe initiatieven en vormen van samenwerking ontstaan.” Ook is ze optimistisch over de groeiende culturele interesse van mensen.

Ook de VVD vindt dat de cultuursector „groeit en bloeit”. Leidraad is volgens VVD-Kamerlid Arno Rutte de verbinding tussen publiek en cultuur. „Cultuur moet zijn eigen publiek zoeken. Er kan meer geld naar de sector, maar dan van het publiek zelf”. Rutte gruwelde van de maakbaarheidsgedachte van de PvdA, die wil dat meer jonge mensen en nieuwe Nederlanders in de theaters komen, zowel als maker als toeschouwer. De VVD vindt het geen taak van de overheid om daar op te sturen.

Wel zijn er zorgen over de positie van jonge kunstenaars, waarnaar de minister onderzoek laat doen. Bussemaker wil talenten structureel ondersteunen om zich te kunnen ontwikkelen, niet alleen met geld maar ook via coaches in de regio. Een belangrijke rol hierin speelt de Stichting Cultuur-Ondernemen, die zich richt op de ondernemende kant van het kunstenaarschap maar volgens Bussemaker geen bemoeienis heeft met de artistieke inhoud. De Kamer heeft twijfels hierover en wil dat ze opnieuw gaat overleggen met de sector.

De minister ontkende niet dat er problemen zijn in de kunstsector door de bezuinigingen en door de economische crisis. Van de 172 instellingen worden er nog maar 84 door de overheid gefinancierd. Maar ook hier is Bussemaker niet pessimistisch. Ze constateert dat gemeenten in de sector investeren, ook omdat ze cultuur zien als economische kracht doordat het mensen aantrekt. Verder benadrukte ze dat instellingen ook zelf meer en ander publiek lokken met nieuwe initiatieven. Zowel de podia, orkesten als de honderden festivals wisten in 2013 meer mensen te trekken dan het jaar ervoor.