Nieuws/Binnenland
913037
Binnenland

Scheidingspiek na zomervakantie

De zomervakantie zit er al weer op. De meesten van ons zijn uitgerust weer aan de slag gegaan. Maar niet iedereen. Vlak na de zomervakantie is er traditioneel een piek in het aantal echtscheidingen. Hoewel uw hoofd er niet naar staat moet u ook financieel een aantal dingen goed regelen als u uit elkaar gaat. Als u het nu niet goed regelt, kunnen de gevolgen straks groot zijn. De belangrijkste valkuilen op een rij.

Twee pieken

Ondanks – of misschien wel dankzij – de crisis is het aantal echtscheidingen de laatste jaren stabiel: zo’n 33.000 per jaar. Op twee momenten in het jaar is er en piek in het aantal echtscheidingen. Na de feestdagen en na de zomervakantie.

Waarom deze zomerpiek? Waarschijnlijk omdat mensen tijdens de vakantie inzien dat ze het helemaal niet meer zo gezellig hebben samen. Of omdat ze de scheiding over de vakantie heentillen. Het is niet helemaal toevallig dat 12 september is uitgeroepen tot Dag van de scheiding. Op deze dag kunt u gratis en vrijblijvend terecht bij 700 familierechtadvocaten.

 

Financieel geregel

Hoe dan ook, een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis. Er moeten beslissingen worden genomen terwijl de sfeer vaak onder het nulpunt is. Hoe gaat dat straks met de kinderen? En wat doen we met het huis en de spullen? Ook financieel moet er een hoop geregeld worden. Dat leidt vaak tot nòg meer spanning.

Sommige dingen kunnen misschien wel even blijven liggen totdat de ergste kou uit de lucht is. Maar veel moet je toch zo snel mogelijk regelen. Anders kan het grote gevolgen hebben.

 

Alimentatie

Als één van u tweeën niet genoeg inkomsten heeft om rond te komen, dan moet de ander meestal partneralimentatie betalen. Als u samen kinderen heeft, krijgt u tot en met hun 18e te maken met kinderalimentatie. U kunt samen met uw ex-partner de hoogte van de alimentatie bepalen. De rechter stelt het bedrag uiteindelijk vast.

 

Huis

Had u samen een koophuis? Als één van de twee in het huis blijft wonen, dan deelt u de overwaarde of de restschuld. U moet bij de notaris langs en de hypotheekverstrekker moet ook akkoord gaan. En het is natuurlijk belangrijk om te weten of u het huis nog kunt betalen.

 

Balans

Na je scheiding verandert er financieel een heleboel. Dan is het wel belangrijk om dan te weten of u nog kunt rondkomen. Wellicht heeft u recht op toeslagen. Dat kunt u zien op Berekenuwrecht.nl.

 

Pensioen

Scheiding en pensioen hebben meer met elkaar te maken dan je op het eerste oog zou denken. Standaard heeft u recht op een deel van het ouderdomspensioen van uw ex, en andersom. De helft van het ouderdomspensioen dat u tijdens uw huwelijk heeft opgebouwd.

U kunt het via het echtscheidingsconvenant ook anders regelen. U moet  beiden de scheiding binnen twee jaar doorgeven aan uw pensioenuitvoerders. Daar is een speciaal formulier voor.

 

Checklist

Kortom: een scheiding brengt naast veel emotie, ook veel geregel op financieel gebied met zich mee. Meer dan waar in deze column ruimte voor is. Deze checklist kan u verder helpen.