Nieuws
913039
Nieuws

Metalen objecten in lichamen bemanning

In de lichamen van de bemanning van vlucht MH17 zijn metalen objecten gevonden. Wat voor objecten het precies zijn, is niet duidelijk, dat wordt nog onderzocht. „Het is mogelijk dat het delen zijn van de cockpit waar ze in zaten. Maar het zou ook kunnen gaan om de objecten die met hoge energie het vliegtuig van buitenaf hebben doorboord.” Dat zei Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV), dinsdag na afloop van de presentatie van de eerste bevindingen over de oorzaak van de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraïne.

De metalen objecten zijn niet de enige dingen die de OVV nog wil onderzoeken. „We hebben nog heel veel materiaal dat we willen bekijken, radarbeelden bijvoorbeeld”, zei Joustra dinsdag. „En we hebben het verlangen om naar de plek van de ramp gaan. De cockpit, die behoorlijk doorboord is, zouden we graag mee naar Nederland nemen, en ook onderdelen daarvan. Er zijn, buiten de zwarte dozen, nog wat instrumenten die data registreren. Daar zijn we ook in geïnteresseerd.”

„Maar we zullen moeten afwachten hoe de situatie ter plekke is”, voegt Joustra daaraan toe. „Van op een afstand is het moeilijk om te bepalen wat we daar precies zullen kunnen doen.”