Nieuws/Binnenland
913053
Binnenland

Kris en Lisanne belden acht keer om hulp

Kris Kremers en Lisanne Froon hebben na hun verdwijning nog acht keer om hulp proberen te bellen. Dat blijkt uit analyse van hun mobiele telefoons.

De Panamese krant La Estrella schrijft dat Kris en Lisanne met hun iPhone en Samsung-toestel op 1 april voor het eerst om hulp hebben geprobeerd te bellen, de dag dat ze verdwenen. Beide meisjes bellen kort na elkaar tevergeefs 112. Een dag later proberen ze dat allebei nog een paar keer. Later die dag proberen ze ook het Panamese noodnummer 911. Het lukt ze echter niet om verbinding te krijgen met de noodcentrale.

In de dagen erna worden hun pogingen om contact met de buitenwereld te leggen spaarzamer. Opvallend is dat de iPhone op 6 en op 11 april nog een keer wordt aangezet, zonder dat daarbij de toegangscode wordt ingetoetst.

Enrique Arrocha, de Panamese advocaat van de ouders van Kris, zei eind vorige maand dat hij niet gelooft dat de vrouwen verdwaald zijn geraakt. Samen met een gids en een antropoloog maakte hij dezelfde wandeling en hij kwam tot de conclusie dat de paden goed gemarkeerd zijn en dat ze veel worden gebruikt door de lokale boeren. Hij denkt dat er 85 procent kans is dat er iets anders met de vrouwen is gebeurd.

Eind juni werden de eerste resten gevonden waaruit bleek dat ze tijdens om het leven zijn gekomen. Het ging om een voet en een deel van een bekken van Froon en Kremers. Ook werd er een rugzak gevonden met daarin onder meer een fotocamera. Begin augustus werden er nieuwe botresten gevonden die DNA-materiaal bevatten dat matcht met dat van Kris Kremers. Vorige week zijn opnieuw botresten gevonden van Lisanne Froon