Nieuws/Binnenland
913062
Binnenland

Schultz wil maritieme zaken sneller regelen

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) wordt het eerste aanspreekpunt voor de maritieme sector. Dat betekent dat de sector, verenigd in Nederland Maritiem Land, niet meer allerlei verschillende ministeries af hoeft om zaken geregeld te krijgen.

Een woordvoerster van minister Melanie Schultz van Haegen van I&M liet maandag weten dat de minister vooral een praktische werkwijze wil om zaken voor de sector snel te regelen. De verschillende maritieme afdelingen zoals het loodswezen, de binnenvaart en pleziervaart hadden vorige week donderdag overleg met de minister om maritieme knelpunten sneller aan te pakken.

Nederland is nu „absoluut niet praktisch”, zei Tineke Netelenbos donderdag namens de reders in Nederland. „Daardoor verliezen we onze concurrentiepositie ten opzichte van andere landen waar het allemaal veel makkelijker is geregeld”, aldus Netelenbos.

Als voorbeeld noemde voorzitter Arie Kraaijeveld van Nederland Maritiem Land de komst van een cruiseschip over bijna 2 weken in Rotterdam: „Dat wordt door 1200 man in een paar weken tijd volledig opgeknapt. Daar zitten 200 buitenlandse werknemers tussen, maar het kost nu veel te veel tijd om dat arbeidsrechtelijk geregeld te krijgen.”