Nieuws
913076
Nieuws

'MH17 is neergehaald door Russen'

Vlucht MH17 is neergehaald door Russische soldaten. De bemanning van raketinstallatie waarmee het toestel van Malaysia Airlines is neergeschoten, sprak met een Moskous accent. Dat beweren drie ooggetuigen, allen burgers, met wie een verslaggever van het BBC-programma Panorama heeft gesproken.

De ooggtuigen zijn volgens de Britse journalist betrouwbaar, omdat ze voorheen voor de pro-Russische rebellen vochten.

Raketlanceersysteem

De getuigen zeiden afzonderlijk tegen Panorama dat zij een paar uur voor het vliegtuig neerstortte, een raketlanceersysteem hebben gezien in het gebied dat in handen was van de separatisten. Eén getuige zag de installatie rond 12.30 (Nederlandse tijd) van een dieplader af worden gehaald in Snezjnoje, ongeveer 16 kilometer van de plaats van de ramp. Het vliegtuig stortte ongeveer 4 uur later neer.

Rebellen

Degenen die de Buk uitlaadden, leken de getuige Russische militairen. „Goed gedisciplineerd, in tegenstelling tot de rebellen, en ze droegen niet het standaard Oekraïense camouflage-uniform, waarin zowel regeringsmilitairen als de strijders van de rebellen zich vertonen”. Ook hadden zij volgens hem een Russisch accent. Een tweede getuige bevestigt dat. Bij een officier die de Buk begeleidde, had hij een Moskovitisch accent gehoord.

Bewijs

De bewering van Panorama wordt onderbouwd door nieuw bewijs dat de onderzoekssite Bellingcat heeft gepubliceerd. Daaruit blijkt eveneens dat de raketinstallatie waarmee MH17 is neergehaald, Russisch was en door Russische militairen werd bemand.

Kremlin

Het Kremlin heeft gesuggereerd dat de raket die het vliegtuig zou hebben getroffen, door een Oekraïens gevechtsvliegtuig was afgeschoten. De pro-Russische separatisten hebben altijd tegengesproken dat zij over een Buk-raketsysteem beschikten. De ramp kostte alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, het leven.