Nieuws/Binnenland
913077
Binnenland

Rutte naar VN-top in New York

Premier Mark Rutte gaat later deze maand naar de opening van de 69e zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Jan-Peter Balkenende was in 2010 de laatste minister-president die aanwezig was bij een openingssessie in New York.

Sindsdien was ons land steeds door de minister van Buitenlandse Zaken vertegenwoordigd. Vorig jaar kon Rutte niet omdat de opening samenviel met de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. Naast Rutte zijn ook Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) van 22 tot en met 26 september bij de vergadering.

Het kabinet streeft ernaar om Nederland in 2017-2018 niet-permanent lid te laten zijn van de Veiligheidsraad. De campagne voor de zetel is al begin vorig jaar begonnen. Andere gegadigden zijn Italië en Zweden.

Nederland zet zich onder meer in voor een hervorming van de Veiligheidsraad. Het aantal tijdelijke en permanente leden moeten worden uitgebreid. De raad mag echter niet te groot worden omdat anders de effectiviteit in gevaar zou komen. Ook zouden de nieuwe permanente leden geen vetorecht mogen krijgen zoals de huidige leden.

Er zitten 15 leden in de Veiligheidsraad waarvan vijf permanent: de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en China. Zij hebben vetorecht. Van de overige tien zetels worden er elk jaar vijf opnieuw verdeeld

Tijdens de 69e zitting - die tot december duurt - wordt ook beslist of Nederland in de periode 2015-2017 lid wordt de Mensenrechtenraad. Die verving in 2006 de Mensenrechtencommissie van de VN.

Tenslotte zal de delegatie zich tijdens de bijeenkomst, waar veel staats- en regeringsleiders aanwezig zijn, ook hard maken voor de volledige uitvoering van Veiligheidsresolutie 2166 over de ramp met de vlucht MH17, schrijven Timmermans en Ploumen maandag aan de Kamer. Die resolutie roept onder meer op tot een onbelemmerde internationaal onderzoek op de rampplek en de repatriëring van alle slachtoffers.