Nieuws/Binnenland
913081
Binnenland

Amsterdamse fietser houdt zich aan regels

De overgrote meerderheid van de Amsterdamse fietsers houdt zich aan de verkeersregels. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam dat is uitgevoerd in opdracht van de gemeente.

De onderzoekers typeren 87 procent van de fietsers in Amsterdam als 'conformisten', weggebruikers die zich aan de verkeersregels en aangewezen routes houden. Nog eens 7 procent van de Amsterdammers zijn 'monumentisten', fietsers die weliswaar de regels op eigen wijze interpreteren en niet altijd de aangewezen route nemen, maar op deze manier geen gevaar veroorzaken. De overige 6 procent zijn 'recklisten', fietsers die de verkeersregels en routes roekeloos negeren en zo een gevaar voor anderen vormen.

Drukte

De onderzoekers baseren zich op observaties van kruispunten op diverse plekken in de stad gedurende de ochtend- en avondspits. Daarbij viel op dat de drukte groot is en dat de fietspaden de hoeveelheid fietsers bijna niet meer aankunnen. Hoe drukker het is op de weg, hoe meer fietsers geneigd zijn om de verkeersregels aan te passen aan de situatie, aldus de onderzoekers.

De gemeente Amsterdam wordt geadviseerd om op basis van de onderzoeksresultaten te gaan kijken of kruispunten opnieuw ingericht kunnen worden, om ze zo veiliger te maken.