Nieuws
913089
Nieuws

Na jaren gesteggel akkoord thuiskopieheffing

De belangenorganisatie voor kunstenaars en artiesten Norma heeft met de Staat een akkoord bereikt over de hoogte van de thuiskopieheffing over de periode 2007-2012.

Norma krijgt 10 miljoen euro, geld dat bestemd is voor artiesten en acteurs die in aanmerking komen voor bepaalde vergoedingen, zo is maandag bekendgemaakt. Daarmee komt een einde aan een langdurig geschil over de hoogte van de heffing. Bij de aankoop van beeld- en geluidsdragers en opnameapparatuur betaalt de koper indirect een vergoeding, bedoeld als compensatie voor auteursrechthebbenden.

De organisatie en vakbond FNV KIEM begonnen in 2008 een bodemprocedure tegen de Staat nadat het toenmalige kabinet-Balkenende had besloten om de thuiskopievergoeding te bevriezen. Daardoor was voor mp3-spelers en harddiskrecorders geen thuiskopievergoeding verschuldigd.

Het maandag bereikte akkoord volgt op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in april. Die verbood ondubbelzinnig het downloaden van illegale bestanden zoals muziek en film. In Nederland werd dat tot dan toe gedoogd en gecompenseerd door de thuiskopieheffing. Het hof deed uitspraak in een geschil tussen de Stichting de Thuiskopie en enkele importeurs en fabrikanten van blanco cd's en andere opslagmiddelen.