Nieuws/Binnenland
913091
Binnenland

Oplichtersbende voor de rechter

De rechtbank in Haarlem begint dinsdag een omvangrijk proces tegen een bende die zich op grote schaal bezig hield met bancaire oplichting via internet (phishing), fraude en witwassen. In totaal staan 24 verdachten terecht. Voor de zaak zijn 11 zittingsdagen uitgetrokken.

Hoofdverdachte is volgens het Openbaar Ministerie (OM) in Haarlem een 32-jarige man uit Purmerend. Hij zou - ondersteund door een 36-jarige man uit Zaanstad - aan de touwtjes hebben getrokken in de organisatie, die in 2008 en 2009 ongeveer 800.000 euro zou hebben buitgemaakt.

Vanuit de top van de organisatie werden ronselaars aangestuurd, die voor de werving van zogenoemde katvangers zorgden. Zij stelden hun bankrekeningen ter beschikking, zodat gestolen geld kon worden overgeboekt en opgenomen. Ook richtte een aantal van hen met valse bedoelingen bedrijven op, om de bankpassen af te staan zodra zij een rekening hadden geopend.

In het onderzoek naar de organisatie zijn volgens het OM ruim 40 personen in beeld geweest. De zaak tegen een deel van hen is inmiddels geseponeerd of afgedaan met een boete. De zaak tegen de 32-jarige hoofdverdachte staat voor 22 september op de rol.