Nieuws
913098
Nieuws

Laagste inkomens leveren het meeste in

AMSTERDAM - De mensen met de laagste inkomens hebben vorig jaar de meeste koopkracht ingeleverd. Ook zelfstandigen hadden het in 2013 financieel zwaar.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. 'Als de bevolking verdeeld wordt over vier even grote inkomensgroepen, dan blijkt dat de helft met de lage inkomens er in 2013 sterker op achteruit gingen dan de hogere inkomens.'

De koopkrachtdaling was vorig jaar gemiddeld 1,1%. Daarmee daalde de koopkracht voor het vierde jaar op rij. Werknemers boekten wel een plus, van 0,4%.

Het CBS laat zien dat vooral zelfstandige ondernemers en gepensioneerden flink koopkrachtverlies te verwerken kregen. Die gepensioneerden zijn oververtegenwoordigd bij de lagere inkomenscategorieën, aldus het CBS. Zelfstandigen ondervinden grote gevolgen van de economische crisis waar Nederland al sinds 2009 mee kampt. Gepensioneerden hebben te maken met kortingen op hun pensioen.

Door een tijdelijke verlaging van het belastingtarief in de eerste schijf zou de koopkracht dit jaar met 1,5% stijgen, zo heeft het Centraal Planbureau berekend. Het begrotingsakkoord van VVD, PvdA en de drie steunende oppositiepartijen zou volgend jaar tot een koopkrachtplus van 0,25% moeten leiden.

Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen omtrent de koopkracht? Meld u dan aan voor de DFT nieuwsbrief.