Nieuws/Binnenland
913105
Binnenland

'Groepsvervoer lijdt onder aanbesteding'

De aanbesteding van groepsvervoer door gemeenten gaat ten koste van de kwaliteit ervan. Ook gaan door het systeem taxibedrijven failliet en werken er per saldo minder mensen. Brancheorganisatie KNV Taxi bevestigde maandag een bericht hierover van de NOS.

Volgens voorzitter Bertho Eckhardt kijken gemeenten steeds meer naar de prijs en minder naar de kwaliteit van het vervoer van gehandicapte kinderen, leerlingen en ouderen. Daardoor krijgen deze kwetsbare groepen naar zijn zeggen ook minder goede service geleverd.

De afgelopen jaren hebben 3000 chauffeurs hun baan verloren, 10 procent van het totaal. De budgetten voor de verschillende vormen van groepsvervoer komen steeds meer bij de lokale overheid te liggen.

Vooral kleine en middelgrote bedrijven hebben eronder te lijden en gaan failliet. Zij hebben vaak niet de mogelijkheid om de ingewikkelde offertes in te dienen. Of ze willen geen concessies doen aan de service, waardoor ze te duur worden, aldus Eckhardt.

Ook klanten klagen, stelt de voorzitter. Zo moeten ouders van kinderen met bepaalde aandoeningen soms mee om hun kind te begeleiden omdat de chauffeur daarvoor niet meer verantwoordelijk is. Of er komt een gewone auto, in plaats van een speciale.