Nieuws/Binnenland
913107
Binnenland

Al zeker 20 claims na MH17-crash

Nabestaanden van meer dan 20 slachtoffers van de crash van vlucht MH17 boven Oekraïne hebben een claim ingediend bij Malaysia Airlines. Het gaat om nabestaanden van Nederlandse slachtoffers en van één Belgisch slachtoffer.

In eerste instantie gaat het om een claim van 50.000 dollar per slachtoffer, maar dat kan nog meer worden, afhankelijk van de schadeposten van de achterblijvers. Ook het aantal claims kan nog groeien. Dat zei advocaat Veeru Mewa van het Amsterdamse kantoor Beer Advocaten maandag tegen het ANP.

Afhankelijk van de bevindingen in het voorlopige rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid dat dinsdag wordt gepresenteerd, wordt ook onderzocht of het indienen van claims bij Rusland en de rebellen mogelijk is.

„Nabestaanden krijgen elk standaard 50.000 dollar per slachtoffer van Malaysia Airlines. Dus als je als kind je vader en je moeder verloren hebt aan de vliegtuigcrash, krijg je 100.000 dollar”, legt Mewa uit. „Maar de kosten kunnen veel hoger oplopen. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor de uitvaart en een hypotheek die doorloopt. Wij zetten dat samen met de nabestaanden die wij bijstaan op een rij en dienen dan een claim in.”

Over de precieze hoogte van de uiteindelijke claims kon Mewa maandag niets zeggen. Hij zei wel dat het nog een hele tijd zal duren voordat de claims allemaal ingediend zullen zijn.