Nieuws/Binnenland
913109
Binnenland

Bestormers kantoor Woonwenz Venlo gestraft

Negen mannen en vier vrouwen uit de buurt van Venlo zijn door de rechtbank in Maastricht veroordeeld voor het bestormen van het kantoor van woningstichting Woonwenz in Venlo.

Het gaat om de bewoners van een woonwagenkampje. Zij waren boos over de ontruiming van een standplaats.

De opgelegde straffen variëren van 60 uur werkstraf tot een gevangenisstraf van 6 maanden, waarvan 1 maand voorwaardelijk. De rechtbank heeft aan een aantal verdachten een fors hogere straf opgelegd dan de officier van justitie had geëist.

De verdachten togen op 13 november vorig jaar naar Woonwenz, dat uit voorzorg de hele dag gesloten was. De gesloten toegangspoort werd geforceerd. Daarna gingen de verdachten het terrein op en kwam het tot een confrontatie met beveiligers en leden van de mobiele eenheid (ME). Vier beveiligers en een lid van de ME raakten gewond. Ook werden er vernielingen aangericht.

De verdachten zijn ook veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding aan een aantal slachtoffers. De vordering van de woningstichting van ruim 4 ton is voor het grootste gedeelte afgewezen. Hiervoor moet Woonwenz een civiele procedure beginnen, aldus de rechtbank.