Nieuws/Binnenland
913116
Binnenland

Enquête AOb: jonge docent slecht betaald

Te hoge werkdruk, slecht betaald, een slechte werksfeer en bemoeizuchtige ouders. Dat noemt 63 procent van de ruim 800 ondervraagde beginnende docenten als voornaamste reden om te overwegen het onderwijs de rug toe te keren. Redenen om juist blij te zijn met hun baan zijn: het werken met leerlingen, de afwisseling en maatschappelijk nuttig werk.

Over het algemeen beoordelen jonge docenten hun baan met een ruime 7. Dat blijkt uit een door de Algemene Onderwijsbond (AOb) uitgevoerde enquête waaraan 848 docenten meewerkten die maximaal 5 jaar voor de klas staan. Ze noemen hun baan „fantastisch” maar tegelijkertijd heel zwaar.

Het zijn met name de administratieve lasten en niet-lesgebonden taken zoals mentorschap, werkweken en ouderavonden die werkdruk verhogend werken. Ook een volgens vakbond AOb opvallend veelgenoemd antwoord: veeleisende ouders.

Op de vraag of de starters vinden dat de opleiding ze goed genoeg heeft voorbereid op het eerste jaar, vindt bij de helft van de basisschooldocenten en 38 procent van de docenten op het voortgezet onderwijs van niet.