Nieuws/Binnenland
913117
Binnenland

Gelderland-Midden telt 22 'jihadgangers'

In de regio Gelderland-Midden wonen 22 mensen die in de gaten worden gehouden wegens hun sympathie voor de strijd van de terroristische organisatie Islamitische Staat ISIS. Van de 22 mogelijke jihadgangers wonen er 13 in Arnhem, vier mensen zijn vertrokken naar Syrië of Irak.

Die cijfers heeft burgemeester Herman Kaiser gepresenteerd aan de raad. De Arnhemse raad nam eind vorig jaar al een motie aan waarin Kaiser werd opgedragen radicalisering en extremisme onder moslimjongeren scherp te volgen. Ook moet de politie in Arnhem prioriteit geven aan het opsporen van extremisten die een gevaar kunnen vormen voor de openbare orde en veiligheid.

De regio Gelderland-Midden strekt zich uit van Wageningen tot aan Zevenaar. Het gebied rondom Arnhem behoort tot een van de drie zogenoemde 'jihadregio's' van Nederland. Volgens Kaiser wonen er in Arnhem vier mensen die eerder afreisden naar Syrië of Irak, maar die ondertussen zijn teruggekeerd. Onder hen is de 18-jarige Robbin, wiens vertrek naar Syrië vorig jaar veel aandacht trok.

De 22 mensen die in de gaten worden gehouden zijn volgens Kaiser tussen de 14 en 40 jaar.