Nieuws/Binnenland
913120
Binnenland

Sander de Rouwe (CDA) verlaat Tweede Kamer

Het CDA verliest opnieuw een belangrijk lid van de fractie in de Tweede Kamer. Sander de Rouwe wordt lijsttrekker van de partij in Friesland bij de komende Provinciale Statenverkiezingen.

Verkeersspecialist De Rouwe werd maandagavond unaniem voorgedragen als lijsttrekker. De verkiezingen zijn in maart. De 33-jarige Fries zit sinds 2007 in de Kamer. Hij was nummer drie op de CDA-lijst bij de laatste Kamerverkiezingen in 2012.

De Rouwe laat weten „heel erg uit te kijken” naar de campagne in Friesland. „In de Kamer heb ik mij altijd in kunnen zetten voor Fryslân en vanuit Fryslân heb ik in goede en slechte tijden altijd alle steun gekregen. Heel mooi dat dit nu samenkomt en ik mij op Fryslân mag richten.”

Hij wordt in de Kamer opgevolgd door Erik Ronnes. Die is op dit moment nog wethouder in Boxmeer.

„Met de Friese voordracht van Sander de Rouwe als lijsttrekker versterken we het CDA opnieuw voor de provinciale en Eerste Kamerverkiezing in het voorjaar van 2015”, stelt partijleider Sybrand van Haersma Buma in een reactie.

Begin deze maand liet financieel specialist Eddy van Hijum ook al weten te vertrekken. Hij verlaat de CDA-fractie om lijsttrekker van de christendemocraten bij de Statenverkiezingen in Overijssel te worden.