Nieuws/Binnenland
913121
Binnenland

Commissie: NAM moet huizen opkopen

Mensen in het Groningse aardbevingsgebied die in een schrijnende situatie zitten, zouden hun huis moeten kunnen verkopen aan de NAM. Daarvoor pleit de Commissie Bijzondere Situaties dinsdag.

Deze onafhankelijke commissie, die is ingesteld op verzoek van minister Henk Kamp, helpt mensen die door de aardbevingen met ernstige psychologische of financiële problemen kampen. In totaal gaat het om ruim 60 gevallen.

Commissievoorzitter Jos Aartsen benadrukt dat een aankoopactie door de NAM een van de mogelijke opties is om gedupeerden in deze schrijnende gevallen te helpen. In sommige gevallen zijn mensen ook geholpen met extra psychologische of financiële steun, zegt hij.

Voor mensen die niet in een schrijnende situatie verkeren, maar toch het gebied willen verlaten, zou een regeling als in Moerdijk een optie zijn, vindt de commissie. In Moerdijk kunnen bewoners na de explosie en brand bij Chemie-Pack in 2011 hun woning voor 95 procent van de taxatiewaarde verkopen. Om meer beweging in de woningmarkt te krijgen, suggereert de commissie een premie te geven aan mensen van buiten Groningen die zich in het gebied willen vestigen.