Nieuws/Binnenland
913138
Binnenland

Eeuwenoude molen wordt dinsdag verplaatst

Twee enorme hijskranen tillen dinsdagochtend een 400 jaar oude molen in Beesel (Limburg) op en verplaatsen de beltmolen naar een andere plek. De Grauwe Beer, volgens deskundigen uniek in Nederland, liep de afgelopen decennia vier keer onder water na overstromingen van de Maas. Daarom wordt de molen nu op het droge gezet, 60 meter landinwaarts en vooral hoger.

Eén hijskraan tilt de 18.000 kilo zware kap op, de andere de 40.000 kilo wegende romp. Die wordt op een nieuwe betonnen fundering geplaatst. De verhuizing kost 300.000 euro. De molen is nog steeds in gebruik voor het vermalen van gerst, tarwe, rogge en mais.

De molen wordt al voor de derde keer verplaatst. De Grauwe Beer werd in 1614 gebouwd in Zaandam, waar die in gebruik was als houtzagerij. In 1891 werd de molen verkocht, afgebroken en per schip naar Beesel gebracht. Daar deed de molen dienst als korenmolen. In 1945 raakte de molen in de laatste dagen voor de bevrijding zwaar beschadigd door beschietingen. Na een deels mislukte restauratie raakte De Grauwe Beer in verval. In 1981 werd het bouwwerk afgebroken en gerestaureerd om vervolgens opnieuw te worden opgebouwd op de plek waar hij tot dinsdag stond.