Nieuws
913141
Nieuws

BBC: 'VPN-gebruikers waarschijnlijk piraten'

Mensen die anoniem op internet surfen met behulp van een virtueel privénetwerk (VPN) en veel bandbreedte verbruiken, zijn waarschijnlijk piraten die illegaal aan het downloaden zijn. Tot die conclusie is BBC Worldwide gekomen, die daarom nu een opmerkelijk verzoek indient bij de Australische overheid.

BBC Worldwide houdt zich onder andere bezig met auteursrechtenschending rond de intellectuele eigendommen van de BBC, zoals de populaire tv-serie Doctor Who. De eerste afleveringen van het seizoen dat net is gestart zou in Australië alleen al 13.000 keer gedownload zijn, zoals te zien aan de IP-adressen waarmee de content illegaal is verkregen.

Maar met VPN-software misleiden internetgebruikers de websites die ze bezoeken door het te laten lijken alsof ze een ander IP-adres gebruiken dan ze werkelijk hebben. Daarmee is het bijvoorbeeld ook mogelijk om op websites te komen die door overheden zijn geblokkeerd, zoals The Pirate Bay dat in Nederland tijdelijk was.

Verdacht

Volgens BBC Worldwide is dat nogal verdacht en internetproviders zouden er rekening mee moeten houden dat het gebruik ervan kan duiden op piraterij. Providers die dit opmerken bij hun klanten zouden ze dan ook moeten waarschuwen dat ze illegaal bezig zijn en ze wijzen op legale alternatieven. Wordt daar niet in meegegaan, dan moet er 'serieuzere actie' worden ondernomen.

Het voorstel van BBC Worldwide is op initatief van de Australische overheid zelf. Deze roept iedereen op om mee te denken over maatregelen tegen illegaal downloaden in het land.