Nieuws/Binnenland
913153
Binnenland

PvdD wil verbod heliumballonnen

Het oplaten van ballonnen in Amsterdam moet worden verboden. Net als het weggooien van afval op straat zou het laten wegvliegen van heliumballonnen een stevige boete moeten opleveren.

Dat zegt de Partij voor de Dieren, die vandaag een initiatiefvoorstel indient over de kwestie. De dierenpartij vindt het oplaten van ballonnen al langer niet kies. Hoewel steeds meer gasballonnen biologisch afbreekbaar zijn, wijst PvdD-raadslid Johnas van Lammeren er op dat dieren nog steeds kunnen stikken in het plastic. „Ballonnen oplaten is hetzelfde als afval op straat gooien, en dat mag ook niet.”

Volgens onderzoekers van de Wageningen Universiteit werden oranje ballonnen die op Koningsdag zijn opgelaten tot in de natuurgebieden van Normandië teruggevonden.

In 2013 lukte het Van Lammeren om het oplaten van 150.000 heliumballonnen bij de troonswisseling tegen te houden. Nu wil het raadslid een totaalverbod om grote evenementen ervan te weerhouden duizenden ballonnen tegelijk op te laten. „Anders krijg je de discussie of het oplaten van tien ballonnen wel moet worden toegestaan.” Het totaalverbod is elders nog niet geïntroduceerd, maar in de rest van het land zijn er wel veel andere initiatieven ontplooid. Op verzoek van de lokale afdelingen van verschillende politieke partijen zoals D66, PvdA en GroenLinks wordt in plaatsen als Zwolle en Groningen een actief ontmoedigingsbeleid gevoerd.