Nieuws/Binnenland
913157
Binnenland

Alarm over suïcidale Armeense vluchtelingen

Vanwege een golf aan zelfmoordpogingen en dreigende zelfdodingen heeft burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch het kabinet gevraagd om de uitzetting van Armeense asielzoekers op te schorten. Zijn woordvoerder heeft dat dinsdag bevestigd naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant.

Rombouts (CDA) slaat alarm in een brief die vorige week is verstuurd aan minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Fred Teeven (Justitie).

Van de 45 Armeense mannen, vrouwen en kinderen die onder behandeling zijn bij het psychotrauma-centrum Zuid-Nederland zijn 22 volwassenen ernstig suïcidaal. Hun asielaanvraag is afgewezen en ze moeten terug naar Armenië.

Hun behandelaars vinden dat er sprake is van 'een medische noodsituatie'. Als die wordt erkend mogen de vluchtelingen toch blijven. Het Bureau Medische Advisering van het ministerie van Justitie is echter van mening dat de getraumatiseerde Armeniërs in hun eigen land 'adequaat kunnen worden behandeld'.

De Armeniërs hebben last van depressies, trauma's, angst voor uitzetting en het ontbreken van een toekomstperspectief. Ze zijn bang dat ze terug moeten naar Armenië waar ze door het leger worden gebruikt als kanonnenvlees, aldus Rombouts. Behandelaars staan machteloos, zegt hij.