Nieuws/Binnenland
913277
Binnenland

Nieuw middel tegen ernstige astma

Patiënten met ernstige astma bij wie pufjes niet helpen zijn langdurig aangewezen op de ontstekingsremmer prednison, die veel nare bijwerkingen heeft. Een nieuw middel zou voor een groot deel van deze patiënten een uitkomst kunnen zijn.

"Al tientallen jaren wachten we op een beter alternatief voor prednison. Het lijkt erop dat we dat gevonden hebben", zegt prof. dr. Liesbeth Bel van het AMC. Zij is eerste auteur van een artikel in The New England Journal of Medicine (NEJM) waarin de resultaten staan van een studie bij 135 patiënten met ernstig astma.

'Geen alternatief'

Het middel waar het om gaat, is mepolizumab, een eiwit dat van nature in het lichaam voorkomt. Dit eiwit remt bepaalde witte bloedcellen die in grote hoeveelheden actief zijn bij mensen met ernstig astma; zij reageren niet op inhalatiemedicijnen, krijgen nog steeds astma-aanvallen, hebben een minder goede longfunctie en een slechte kwaliteit van leven.

In de dubbelblinde studie kregen patiënten die al vele jaren dagelijks prednison slikken eenmaal in de vier weken een injectie met het nieuwe middel of een placebo. Vervolgens werd de hoeveelheid prednison over een periode van een half jaar afgebouwd. Dat afbouwen ging door zolang de patiënten meldden dat ze zich goed voelden. Een groot aantal van hen kon helemaal stoppen met prednison. Anderen zijn nog aan het afbouwen of hebben de dagelijkse dosis met gemiddeld vijftig procent kunnen terugbrengen.

Bijwerkingen van het nieuwe middel waren er niet; de neveneffecten die gemeld werden, hadden meer met de astma te maken dan met de biological.

Bel: "In een vervolgstudie kunnen patiënten met het nieuwe middel doorgaan, ook degenen die een placebo kregen. Het middel is momenteel alleen verkrijgbaar als je meedoet aan een onderzoek."