913294
Nieuws

Schotse bedrijven zakken op beurs na peiling

De peiling die wijst op een 'ja' voor Schotse onafhankelijkheid jaagt beleggers angst aan. De Schotse bedrijven op de beurs van Londen hadden een zware ochtend.

In een gisteren gepubliceerde peiling van onderzoeksbureau YouGov neemt het 'yes'-kamp voor het eerst de leiding. Tot nu toe zagen veel experts Schotse onafhankelijkheid als een ondenkbaar scenario, maar die opvatting lijkt nu achterhaald. De Schotten mogen op 18 september in een referendum hun mening geven.

Onzekerheid

De dreigende onafhankelijkheid zorgt voor veel onzekerheid op de financiële markten. Zo is bijvoorbeeld nog ongewis welke munt de Schotten zullen gebruiken, of de financiële sector het land trouw blijft.

Terwijl de FTSE-100 vanochtend met 0,3% daalde, leden Schotse bedrijven veel grotere verliezen. De Royal Bank of Scotland zakte 2,2%, branchegenoot Lloyds leverde 2,5% in.

Ook de Schotse fondsbeheerders Aberdeen (-1,5%) en Standard Life Investment (-2,4%) hadden het zwaar te verduren. De ingenieurs van de Weir Group werden 2,3% minder waard, terwijl energiebedrijf Scottish & Southern Energy (SSE) 2,1% verloor.

Opschudding

Ook op de valutamarkt zorgde de voorsprong voor het onafhankelijkheidskamp voor opschudding. De Britse pond zakte naar het laagste punt ten opzichte van de dollar in tien maanden.

Bekijk ook de video: 'De Britse pond komt verder onder druk'