Nieuws/Binnenland
913344
Binnenland

Bedreigde kleur

Is het waar dat rood haar op een gegeven moment zal uitsterven?

Volgens sommige onderzoekers is rood haar inderdaad op zijn retour. Een aantal dna-experts verwacht dat deze haarkleur over 300 jaar niet meer voorkomt. Het gen voor rood haar is recessief, wat betekent dat je het gen van beide ouders moet overerven om zelf roodharig te zijn. Dat betekent niet dat je beide ouders rood haar moeten hebben; als je het gen slechts van één kant overerft, ben je zelf niet roodharig, maar je kunt de eigenschap wel doorgeven.

Rood haar komt van oorsprong vooral op de Britse eilanden voor. Vanwege de toenemende migratie en mobiliteit mengen verschillende rassen zich steeds meer met elkaar. Zo krijgt de autochtone bevolking van Noord-Europa steeds minder roodharigen. Maar soms komen twee recessieve genen weer bij elkaar in één individu, met rood haar als gevolg.

Sommige onderzoekers beweren dat de natuur haar eigen manieren heeft om het voortbestaan van zeldzaamheden als rood haar te garanderen, zoals positieve selectie. Omdat rood haar steeds zeldzamer wordt, zou het gewilder worden, waardoor roodharige partners aantrekkelijker worden.In de westerse wereld is slechts 1 à 2 procent van de bevolking roodharig. In Ierland en Schotland ligt dat percentage rond tien procent.

In Breda vonden dit weekeinde de jaarlijkse Red hair days plaats, inclusief recordpoging om zoveel mogelijk mensen van deze 'bedreigde soort' op de foto te krijgen.