Nieuws/Binnenland
913790
Binnenland

'Meer staan beter dan extra bewegen'

Als je dit leest terwijl je achter je bureau zit of op de bank ligt, is het misschien handig om eerst op te staan. Terwijl veel van ons denken dat we de negatieve effecten van hele dagen zitten met een paar uurtjes in de sportschool tegen kunnen gaan, suggereert een nieuwe studie dat gewoon meer staan beter voor je zou kunnen zijn.

Zweedse onderzoekers hebben ontdekt dat door simpelweg dagelijks minder tijd zittend door te brengen, je de telomeren kunt helpen verlengen. Telomeren zijn kapjes aan de uiteinden van het DNA, bedoeld om je chromosomen te beschermen. Sommige wetenschappers vergelijken telomeren met de plasticjes aan het uiteinden van je veters, die voorkomen dat de veters gaan rafelen.

Stappenteller

Onderzoekers van de studie, gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine, keken zes maanden lang naar 50 individuen met overgewicht van eind zestig. Zij kregen gedurende deze periode allemaal een bewegingsplan dat ze moseten volgen. Daarnaast kregen alle deelnemers een stappenteller en moesten ze opschrijven hoe lang ze iedere dag zittend doorbrachten.

Verrassend genoeg bleek meer beweging er niet voor te zorgen dat de telomeren verlengden, maar minder zitten. "In veel landen sporten mensen wel vaker, maar tegelijkertijd brengen ze ook meer tijd zittend door", schrijven de onderzoekers. "Onze hypothese is dat een vermindering van het aantal zittende uren van groter belang is dan meer sporten en bewegen."

Andere studies hebben overigens al eerder ongeveer hetzelfde geconcludeerd, namelijk dat een algemeen actieve levensstijl beter is dan alleen naar de sportschool gaan.

Uit een Australische studie bleek dat mensen van middelbare leeftijd die meer zitten een hogere kans hebben op diabetes en andere chronische ziekten.

Een tien jaar durende studie, gepubliceerd in 2012, suggereerde dat meer dan drie uur per dag zitten ervoor zorgt dat je twee jaar minder leeft.