Nieuws/Binnenland
914381
Binnenland

Paarlberg stevende af op justitiële afgrond

Jan Dirk Paarlberg (57) is een geboren Amsterdammer die in de jaren 90 zakelijk opklom en door een zeer succesvolle verkoop van reclamebedrijf Mediamax in 2000 op slag steenrijk was. In de jaren daarvoor was hij actief als vastgoedhandelaar en werkte hij onder meer samen met Willem Endstra, de Amsterdamse vastgoedtycoon die jarenlang fungeerde als 'bankier van de onderwereld'.

Juist die band sleurde Paarlberg definitief richting de strafrechtelijke afgrond. Endstra werd, nadat hij jarenlang was afgeperst, in 2004 doodgeschoten voor zijn kantoor aan de Amsterdamse Apollolaan. Justitie linkte in het omvangrijke onderzoek dat volgde Paarlberg aan 'topcrimineel' Willem Holleeder.

Paarlberg werd na de moord opgepakt als verdachte en zat een paar dagen vast. Hij heeft altijd ontkend dat hij ook maar iets met de dood van Endstra te maken had. In 2006 ging het Openbaar Ministerie (OM) over tot vervolging van Paarlberg wegens witwassen. Ook de Belastingdienst meldde zich bij hem met een megaclaim van 47 miljoen. Later kwamen daar nog veel grotere justitiële problemen bij: het OM beschuldigde hem van het witwassen van 17 miljoen euro.

Dit fortuin heeft Willem Holleeder van Endstra afgeperst. Holleeder is daarvoor veroordeeld, hij heeft zijn straf inmiddels uitgezeten. Paarlberg heeft de witwaspraktijken altijd ontkend en verklaarde dat hij geen connecties met Holleeder heeft. De 17 miljoen hebben volgens hem te maken met de ontvlechting van de samenwerking met Endstra.

De witwaszaak leidde tot een vonnis van 4 jaar celstraf voor Paarlberg. In februari verwierp de Hoge Raad zijn beroep in cassatie en werd de straf definitief. Naast de celstraf heeft de rechter Paarlberg in een aparte procedure veroordeeld tot betaling van ruim 25 miljoen euro, het hoogste ontnemingsbedrag dat een rechter ooit heeft opgelegd. Deze zaak loopt nog in hoger beroep.

Paarlberg geldt als een groot kunstliefhebber. Hij woonde de afgelopen jaren vooral in Londen. Zijn uitlevering wachtte hij in Zuid-Frankrijk af.