Nieuws/Buitenland
914841796
Buitenland

Vier verdachten vast voor aanslagplannen op Duitse synagoge

HAGEN - De Duitse politie heeft waarschijnlijk een aanval op een synagoge in de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen voorkomen, meldt een regionale minister. De autoriteiten hebben vier verdachten aangehouden, onder wie een jongen van zestien jaar.

Achter het plan voor de aanslag zit hoogstwaarschijnlijk een „islamistisch” motief, zei deelstaatpremier Armin Laschet, die kandidaat is om bondskanselier Angela Merkel op te volgen. „We zullen er alles aan doen om helder te krijgen welke netwerken erachter zouden kunnen zitten.”

„Wie hier wil integreren, moet Duits leren en een baan zoeken, en kan hier dan blijven”, aldus Laschet. „Maar wie een terreuraanslag plant, moet het land uit worden gezet”, waarschuwde de christendemocraat op campagne in Nedersaksen.

De omgeving van het gebedshuis in het centrum van Hagen werd woensdag ruim afgezet, nadat de politie door een buitenlandse inlichtingendienst zou zijn getipt over een mogelijke dreiging. De dienst ter gelegenheid van het religieuze feest Jom Kippoer werd op het laatste moment afgelast.

De jongen zou online hebben gesproken over een mogelijk geplande aanslag. De inwoner van Hagen werd donderdagochtend gearresteerd, nadat de politie hem had geïdentificeerd en zijn woning binnenviel. Drie andere aanwezigen zijn ook opgepakt. De woning en andere locaties worden doorzocht.

Het gebedshuis is door de politie vrijgegeven, maar wordt voorlopig nog in de gaten gehouden, melden Duitse media. Bij het onderzoek van woensdagavond werden geen aanwijzingen voor direct gevaar gevonden.

Op Jom Kippoer twee jaar geleden probeerde een rechtse extremist in het Duitse Halle een synagoge binnen te dringen. De man schoot twee mensen dood toen hij ervandoor ging. Twee anderen raakten gewond. De dader is veroordeeld tot levenslang.