Nieuws/Binnenland
914847
Binnenland

Rechtbank al voorbereid op Wilders

De rechtbank in Den Haag is drukdoende met de voorbereiding van het strafproces tegen Geert Wilders, hoewel justitie nog niet heeft besloten hem te vervolgen. Het rechtbankbestuur wil voorkomen dat de zaak uit de hand loopt, zoals vier jaar geleden in Amsterdam.

Naar ieders verwachting neemt justitie nog deze maand het besluit of het de PVV-leider gaat vervolgen wegens zijn uitspraak over ’minder Marokkanen’ tijdens een verkiezingsbijeenkomst in een Haags café. Een woordvoerster van het parket-Den Haag wilde gisteren niet zeggen op welke datum de vervolgingsbeslissing precies valt, maar intern circuleert al enige tijd september als streefmaand.

Protest

Wilders’ gewraakte uitspraak, waarbij hij de aanwezige PVV-achterban de vraag „Willen jullie meer of minder Marokkanen?” voorlegde, waarop zij zestien keer „Minder! Minder! Minder!” scandeerden, zorgde afgelopen maart voor een stroom van protest. Door het hele land werden ruim vijfduizend aangiften tegen hem ingediend wegens groepsbelediging, discriminatie en aanzetten tot haat. Daarnaast kwamen er via de website van de politie nog enkele tienduizenden meldingen van discriminatie binnen.

De Haagse rechtbank heeft ter voorbereiding van de eventuele vervolging van de PVV-leider inmiddels twee persrechters voor het proces benoemd: Elianne van Rens en Hubert Nijman.